We willen deelnemen aan de ARC (Atlantic Rally for Cruisers). Voor die oversteek moet je 3 weken rekenen en we moeten dus eten voor zes personen aan boord hebben. Daarnaast hebben we extra reserve onderdelen voor de tuigage en de motor bij ons. In Las Palmas zullen we ter zijner tijd vers fruit en groente etc. kopen die goed opgeborgen moeten worden we hebben daarvoor en aantal plastic kratten en kartonnen plateaus waar fruit wordt afgeleverd. De groente mevrouw op de markt in Apeldoorn was zo vriendelijk om daarvan een aantal aan ons te geven. De zeer bekende Slagerij van Weele in Oene maakt heel goede vlees en vleesgerechten in blik. We hebben die op vorige reizen geprobeerd en zijn ons goed bevallen. Zo kunnen wij op onze oversteek naar de Carieb toch genieten van heerlijke zacht gegaarde sukade lapjes en zo, en van de nog heerlijker goulash die Inge daarvan maakt. Ook de benodigde zeekaarten en pilots en boeken over de De Atlantische oversteek en de Caribische eilanden en de East Coast van Amerika moest mee. Enfin de auto tot de nok toe volgeladen naar Lagos dwars door Spanje en Portugal; vooral in Mei, een heel plezierige, mooie en interessante tocht.
In Lagos stond de boot gedurende de winter op de kant en is het onderwaterschip voorzien van en nieuwe laag antifouling, de anodes vernieuwd de roerkoning weer gesteld en alles inclusief de zeilen zijn gecontroleerd en daar waar nodig gerepareerd voor het nieuwe seizoen en vooral voor de overtocht. Omdat we in de Carieb veel zullen ankeren hebben wij onze anker ketting van 50 meter moeten vervangen voor een van 75 meter.
Toen wij aankwamen en de boot hadden ingeladen zijn wij vertrokken voor een tocht van zes weken zwervend langs de havens en rivieren aan de Algarve en de Zuidkust van Spanje tot aan Cadiz. Met In het lange Hemelvaarts weekend kwamen drie bemanningsleden, Mariette onze dochter met haar vriend Daan en Nicoline vriendin, die met ons de overtocht zullen maken aan boor voor een keertje proefvaren. Die dagen werkte het weer perfect mee om een geslaagde kennism,king met de boot te hebben onder alle omstandigheden. We vertrokken met 20 tot 25 knopen Noorder wind melis waar met een stralende zon. Zeilkleding aan en al snel flink wat water over het dek. 1 rif en kotterfok zorgen voor een fantastische zeil tocht onder ruige omstandigheden. Met harde wind (vlagen meer dan 30 kts, in een baai vlak bij het strand voor anker gelegen en de nacht doorgebracht waarbij de wind de hele nacht gierde door het wand. Ook een goeie ervaring en vertrouwen gekregen in het anker. De volgende dag gaven de gribfiles aan dat de wind rond de lunch wat af zou nemen en dat gebeurde dus vertrokken. Daarna alle zeilvoeringen inclusief het zetten van de genacker, geprobeerd. De bemanningsleden waren goed ingezeild.
parasailor als het staat is het goed zeilen. |
In de dagen nadat de bemanning vertrokken was kwam ons nieuw zeil aan boord. De Parasailor.
Een zeil van 207 m2 dat vooral op ruime windje koersen zijn grote verdienste zal hebben. We hebben twee dagen proefgevaren onder instructie van de Bojan van Bomarin.
Een prachtig zeil als het staat. Maar wel bewerkelijk om het te zetten. We zullen het niet gauw met z'n tweetjes zetten. Maar met de bemanning met zes man aan boord zal het wel gaan.
15 juni zijn wij weer huiswaarts gegaan en da boot in de vertrouwde handen van de werf Sopramar achter gelaten.
Begin September hebben Inge en ik samen met het 4e bemanningslid Gerard van Lagos naar Gran Canaria gezeild . Een prachtige zeiltocht van ruim 3 dagen over de oceaan. De eerst 24 uur met de code 1 een soort halfwinder en daarna af en toe met De parasailor waarmee Gerard zich ontpopte als een specialist met dat zeil. Veel dolfijnen gezien. aangekomen in Lanzarotte. Daarna nog even naar Tenriffe en toen naar Las Palmas waar de boot weer achter gelaten hebben omdat wij graag thuis wilde zijn voor de aanstaande geboorte van ons eerste kleinkind.
Nu 7 november zitten we weer in Las Palmas voor de start van de ARC maar daarover in de volgende blog.
gerard; sailmaster en vooral Parasailmaster daarnaast bewonderenswaardig Chief engineer |
de parsail berg op dek |
inge heeft een methode gevonden hoe we plastic afval gescheiden gedurende 3 weken kunnen bewaren. |
Inge en ik de nacht in op weg naar Teneriffe Prachtige zonsondergang te gemoed. en lekkere wind. |