donderdag 14 augustus 2014

11 augustus; Baiona naar Porto (Leixioes) : spreek uit als Layshions. (?) 64 mijl

Baionna was een leuke stad maar Zondag was het  nog regenachtiger dan een regenachtige dag in Nederland. We voelden ons echt thuis. Mooi  om in een internet cafe de blog weer een beetje bij te werken.
Blij dat we maandagmorgen vroeg met een strak blauwe lucht met wind vanuit het noorden weer onder zeil konden gaan naar Leixioes, een haven vlak voor Porto waar een goed marina zou moeten en zijn en waar X-Yacht wat onderdelen (Lewmar raamhandels, een nieuwe feeder van het grootzeil voorlijk) heen gestuurd had.  Met Grootzeil en uitgeboomde fok liepen we gemiddeld 7 kts.  Wat hier vaker voorkomt dat in de middag de wind wat meer toeneemt en deze keer ook weer wat kromp naar NNW dikke 5 Bft..  Prima zeiltocht, flinke golven.
Leixioes is een industrie haven voor vis, olie industrie en wat container overslag. In de hoek van de haven is de kleine Marina gelegen. Per bus of taxi is het centrum van Porto binnen een kwartier bereikbaar (als er geen file is).  Dinsdag de hele dag de stad verkent. prachtige oude stad mooie heel oude gebouwen veel verwaarloosd maar erg karakteristiek. Gezellige pleintjes en terrasjes. De mensen genieten van het het leven.  Goede, leuke restaurants en verassende heel recente nieuwe architectuur gecombineerd  met de oude gebouwen.  Opvallen is de grote afwisseling van oud en soms ook heel lelijke jaren 50 en 60 bouw. 's Ochtends was het droog maar wel bewolkt en middag en avond weer er regen verwacht dus alle campings en stranden waren verlaten en alle tourristen in de omgeving hadden kennelijk besloten om, net als wij de dag door te brengen in Porto. vooral op de meest bekende plekken was er geen doorkomen aan. We hebben daardoor het voorgenomen bezoek aan de bekende porthuizen maar overgeslagen.
Op advies van Leo Mijn, die heel bekend is Porto hebben nog wat leuke plekken bezocht en hebben de volgende dag 12 en 13 augustus met een huurauto (fiat 500 cabriootje) in stralend weer een tocht gemaakt stroomopwaarts langs de Douro rivier tot naar de Douro vallei.  Op zijn advies zijn we neer gestreken in Quinta Casa da Azenha in Cambres- Lamego.  casa-azenha.com Een oud familie landgoed uit de 15e eeuw omgeven door wijngarden met en prachtige tuin vol allerlei fruitbomen; Sinasappelen, Vijgen , Bananen  en alles wat je maar kunt bedenken, zo onder handbereik zo aan de rand van een schitterend zwembad met uitzicht over de schitterende Douro vallei.  De familie produceert jaarlijks zo'n 90.000 liter wijn. In het gebouw zijn nog honderd jaar  oude eiken vaten aanwezig voor eigen port productie maar dat hebben ze 15 jaar geledengestaakt. De laatste productie wordt nu allen nog maar voor eigen gebruik uitgeserveerd. Wij hebben genoten van hun eigen Tawney. Schitterende smaak. In de Quinta gebouwen is naast het privee gedeelte is ruimte voor gasten in schitterende smaakvol traditioneel ingerichte kamers en er zijn nog een klein aantal appartementen.  Na een gastvrij uitgebreid ontbijt op het terras van het hoofdgebouw  hebben we  een bezoek gebracht aan een in port gespecialisseerde quinta hoog gelegen aan de oevers van de Douro waar we alle informatie over  over de Douro wijnbouw en de productie van port en zijn we terug gereden in ons cabriootje naar Porto en Leixioes.

Nostalgische gevoelens bij dit oude trammetje in Porto; zowas het ooit eens in Amsterdam

Veel blad goud in de prachtig Kathedraal en hier en daar een bloemetje

lekker lunchen in Porto, veel kleine kroegjes 



raar bankje van persplex box met minraalwaterflesjes

ook porto heeft zijn "koopgootje" winkeltjes onder het parkje






de volgende dag met onze autootje langs de Duoro








cas da Anzenha

even zwemmen voor het ontbijt






de deur van onze slaapkamer. op de patio overdekt met eeuwen oude wijn rank



een van de portvaten van de familie

de douro vallei is niet voor niets een wereld erfgoed.





Morgen weer op weg met de Shiva verder naar het zuiden.heerlijk weer zeilen.