zondag 6 juli 2014

2014, voorbereiding en vertrek naar Portugal (Lagos)

Shiva met aan boord Inge en ik, ligt nu in Gijon (spreek uit als Gigon) aan de noord Spaanse kust.
Scheepshond Jamie is in Lorient, noord Bretagne van boord gegaan en samen samen met onze vrienden Joos en Gerrit mee terug naar Nederland  en mag bij hun logeren tot wij terug zijn in september.

Dit voorjaar is de boot is ingericht voor de lang gekoesterde verre reis naar warmere en exotische oorden waarbij een bimini en watermaker en Fleetbroadband zijn geïnstalleerd door X yachts  Holland.
De zeilgarderobe is uitgebreid met een code 1 van Northsails om bij lichte bij-de-windse koers toch een beetje snelheid te houden en die ook geschikt is om uit te bomen op voor-de-windse koers.
De bedoeling was om dit jaar nog aan de ARC naar de Carieb in december 2014 mee te doen, maar door de aankoop en stevige verbouwing van een nieuw huis, hebben we besloten om de reis in twee delen te knippen. Dit jaar de boot naar Lagos in zuid Portugal te zeilen en daar voor de "winter" achter te laten en dan in het voorjaar 2014 de reis met Shiva te vervolgen.

17 juni (twee weken gewend aan pensionering) was het zover. Gerrit Bakker en ik vertrokken uit Muiderzand uitgezwaaid door de hele familie Schuttrups van X-yachts. De weersverwachting voor de komende dagen N en NE ca 4BFt beloofde veel goeds. Fris noordelijk windje maar wel veel zon!
Om 16 uur buiten de pieren van IJmuiden maakten wij een snelle bijdewindse westwaards om daarna aan de westkant van het drukke scheepvaart verkeer af te zakken naar het zuiden richting Dover.
Door gehaald tot Eastbourn daarna in dag etappes naar Yarmouth, Dartmouth naar Salcombe. Nog steeds constante noord ooster wind 10 tot 15 Knt's en strak blauwe lucht.
De overtocht van Salcombe naar Bretagne (L'Aberac'h) gaat de boeken in als een van de mooiste oversteken ooit.  met constanten wind zonnig weer met Genacker (180M2!)   op de automaat kussens in de kuip en een  snelheid rond de 8 knopen in 17 uur naar de overkant.  daar rond middernacht de rivier van L'aberrac'h voorzichtig aan gelopen. Let op, Fransen voor anker liggend hadden geen ankerlicht.
De daarop volgende dag naar Camartet. Geexperimenteerd met uitbomen van de genua. Het ging niet goed en na een gijp raakte de voorpreekstoel ontzet en scheurde een las.  In Brest de reapratie in de jachthaven Moulin Blanc binnen 24 uur laten uitvoeren. Uitstekende technische faciliteiten.
De echtgenotes  Inge en Joos  en scheepshond James kwamen aanboord. Met zijn z'n vieren hebben een week de zuid Bretonse kust verkent. Achtereenvolgens naar Camaret, Audierne, Benodet (Gateway to the Sun) Ile de Croix (Port Tudy) ; Belle Ile (Le Palais).
Op Belle Ile , prachtig eiland, een heuze ouderwetse Deux Cheveaux (lelijke eend) gehuurd met mechanische airco van schuifluik en open klapdak en klap ramen. waarmee wij het eiland rond karden.

Op 2 juli in Lorient namen we afscheid  van Joos en Gerrit en James (de scheepshond) die tot september gastvrij bij Joos en Gerrit mag logeren.  Inge en ik vertrokken voor de overtocht richting A Corunja 450 mijl.
weersverwachting was gunstig NE tot N wind echter  wel met  matige windsterkte.  2 a 3 Bft.
op een derde van de overtocht besloten om naar Gijon te gaan omdat we dan wat gunstiger windhoek maakten. Overtocht 290 mijl in 47 uur waarvan 22 uur de motor gebruikt.   Opvallend weinig scheepvaart eigenlijk niets gezien alleen op grote afstand via de AIS wat waar genomen.   We hebben ons heel vaak vermaakt met dolfijnen die Shiva kennelijk als een grote speel object ervaren.  Het is leuk om te zien hoe zij vlak voor de boeg buitelen.
Tijdens een nacht wacht waar het water aarde donker is en slechts golven en het zog een lichtspoor in het donkerewater maakt door de reflectie van de maan en sterren licht,  werd ik plotseling verrast door een sprong uit het water vlak naast de boot.   Lichte sporen schoten op de boot af. Vanachter naar het zog spoor dat de boot zelf achterliet, verscheen parallel daaraan snel opkomende lichte sporen in het water. het was fascinerend die lichteffecten te zien.
aankomst in Gijjon 4 juli 06: 45 bij het ochtendkrieken. Moe maar zeer voldaan afgemeerd en nog even een tuk gedaan. Al met al een kalme overtocht weinig wind.