vrijdag 18 juli 2014

vrijdag 18 juli,  Muros in de Ria de Muros.

We liggen nu sinds 15 juli in de Ria de Muros. We zijn die dag vanuit Corme gezeild. 55 mijl gemiddeld 7,5 mijl. dus dat was en prachtige zonnige en voorspoedige tocht. Eerst bij de wind vervolgens steeds ruimer. De fok uitgeboomd met 18 kts wind vlogen we op de kaap Finistere -meest westelijke punt van het Iberisch schiereiland-  af. Schitterend zonnig weer. Na de kaap moeten we gijpen en ging het halve wind inmiddels opgelopen tot 28 tot 30 kts  richting de Rio Muros.  De fok na de gijp niet meer uitgerold dus alleen op grootzeil regelmatig ruim 9 knopen SOG (speed over the ground) . Na twee keer uit het roer gelopen te zijn, een rif gezet, wat de boot meteen hanteerbaarder maakte. Eenmaal in de luwte van de kaap toch maar de fok er weer een beetje bij.  Direct na het binnen lopen van de Ria de Muros viel de wind weg in de luwte van Punta Quexal en was er meteen een bijzonder warme en licht tegenwind. Zeil gestreken en op de motor  ca 2 mijl naar binnen en direct om de hoek op de rede van Louro om 19;30 vlak voor een nog druk prachtig zand strand, voor anker. Genieten van de warme avond zon.

De volgende dag op de motor naar Muro. Een oud pittoresk vissers stadje met smalle straatjes en steegjes om het feest van De maagd Carmen dat elk jaar op 16 juli gevierd wordt. de virgin Carmen is de bescherm heilige van de vissers    in Spanje dus rede voor jaarlijks een groot festijn.  De stad versierd, alle vissers aan wal en nettjes gekleed flanerend op de boulevard en veel bezoek van cafeetjes en gezellige terrasjes.  De hele dag door regelmatig knal vuurwerk en 's avonds on 12 uur een enorm vuurwerk. Wij lagen voor anker vlak voor de haven dus we lagen eerste rang.  Na het vuur werk begon       aan de kade in de muziek tent in toenemende mate spaanse Gordon-achtig gebrul op te stijgen wat tot de kleine uurtjes 17 juli (06.00 uur) duurde. Ook daar lagen we -in dit geval, helaas- ook eerste rang. Slecht geslapen dus.

Gezien de niet al vrolijke weersverwachting , zware bewolking- frontje en dus kans op regen en tegenwind- besloten om de 17 juli in Muros te blijven een auto te huren en de 18e juli de het dicht bijgelegen wereld bekende bedevaartsoord Santiago de Compostela te bezoeken. We waren erg onder de indruk van deze sfeervolle middeleeuwse universiteitsstand met mooie kathedraal.  Veel historische oude straatjes geplaveid met in wild verband gelegde rotsachtige tegels.

Aan boord moet goed gegeten worden; gamon Iberico met Meloen en regionale witte wijn 

bouevard in Arras met zondagse  vrije markt 

stran bij eb ; Arras

Shiva, voor anker op de rede van Corme

Typische ochtend nevel op zee. komt veel voor

om 12;00 uur wordt het dan vaak weer helder

Aanloop van Corme

Inge bij het strandje van corme

een selfy bij Corme

Shiva (middelste schip) bij Corme

Genieten van de avond zon bij Louro (Ria de Muros)

veel laaghangende bewolking vanaf de oceaan drijft over de kust


vismarkt en versmarkt gebouwtje in Muros

terrasje muros

Paella eten op terras Muros

 binnenplaats Santiago de Comopstelo

foto uit expositie 

Santiago de Comostela

veel tourristen, net als wij.

de katherdraal van binnen

rustig plein

rustige srtraat

weer terug in Muros

nog een ontmoeting op zee