donderdag 10 juli 2014

8 , 9 en 10 juli  2014

8 juli waren de weerberichten ; Gribfiles en Windguru het er over eens dat wind voor de 8ste juli voor de tocht naar Ribadeo, 66 mijl west van Gijon, tussen 9 tot 10 knopen zou zij  eerste Westelijke en dan ruimend naar Noordwest tot noord.  Een heel goed vooruitzicht voor ons tocht. Dus om 8.00 uur vertrokken met weinig wind,inderdaad west . Echter binnen 2 uur op de op zee voor hert ronden van de kaap, nam de wind steeds toe to 28 kts. Rif er in en gaan tegen hoge golven en steile  deining. Van ruimende wind was geen sprake. Toen de wind over dek doorzetten tot 35 knts (Windkracht 7 Bft)  en wij bakken water overkregen besloten we terug te gaan naar Giijon. We hadden ruim twee uur liggen hakken en vlogen nu binnen een uur terug naar Gijon. Wij hadden geen zin om 10 uur tegen deze wind in te beuken.

terug in gijon hadden wij nu mooi de gelegenheid om bij de Vodafone winkel even oms beklag te doen dat in met mij nieuwe i-phone en het Spaanse prepayment abonnement niet internationaal kon bellen. een groot misvertaand de niet engels sprekende vodafone dame, net als de meeste winkel dames, had niet begrepen dat ik niks had aan een abonnement dat allen in Spanje gebruikt kan worden. inmiddels heb in dus een spaans nummer en kan in internationaal bellen.

9 juni,  opnieuw op weg naar Ribadeo,  wind tussen 12 n 17 kts inderdaad ruimend naar noor tot zelfs NNE. dus prachtige tocht , zonnig halve wind en later genua uitgeboomd over nogsteeds sterke deining vanuit het noorden naar Ribadero. De eerste ria die we op onze reis zullen aandoen. Ria's zij een soort fjorden of mondingen van rivieren met glooiende overes met rotsen. Heel erg mooi.  Ribadea is een gezellig oud plaatsje. 's avonds als enig Hollands stel in een niet al te druk bezochte bar, Nederland Argentinie gekeken.

vandaag 10 juni 35 mijl gevaren aar Ria di Viveiro. Weer een prachtige snelle overtocht op  nog steeds stevige noordelijke deining. Voldoende druk in het zeil, 15 kts halve en ruime wind, om daar niet te veel last van te hebben.  we lieten tussen steeds rond de 8 mijl / uur. (knopen). De baai is open naar het noorden dus de deining. Ver in de baai is de uitloop van een rivier en een mi de rivier op ligt het stadje Viveiro met een kleine maar beschutte marina. goede outiage en vriendelijke (engels sprekende) capitano. Hier liggen veel boten van verschillend nationaliteiten die er uit zien alsof ze een wereldreis gemaakt hebben of gaan maken. Deze haven staat erom bekend dat  hier goed de boot achter gelaten kan worden voor  lagere tijd. Beschut, goede voorzieningen en goede capitainerie en toezicht. en niet al te duur.
Wandeling gemaakt door het stadje. Heel oud en rustiek, ziet er echter verwaarloosd uit veel leegstand en verwaarlozing van eeuwen oude panden. toch ook heel veel net ingerichte huisjes. Men bereidt zich voor op een of of ander kerkelijk feest aan staande zaterdag.  Je ziet hier ook de sporen van de crisis. Sterke vergrijzing. jongeren trekken weg om ergens anders werk te zoeken. Morgen zijn wij van plan om door te zeilen naar A Coruna.  "the Balcony to the Ocean" zoals het zo mooi staat in een brochure die ik hier in de Captanerie aangeboden kreeg samen met een tegoed bon voor een jachthaven in Coruna van maar liefst 15%.
We zeilen misschien op met een engels echtpaar Brian en Penny van de "Blue Dignity", waar we in Giijon een glas wijn mee dronken   en die ook op weg zijn aar zuid Portugal en die we hier nu weer ontmoet hebben.  Ze ware een paar dagen eerder vertrokken uit Gijon maar door een rug blessure van Brian zij ze hier een dag langer blijven liggen. Zo zie je dat je nu regelmatig dezelfde boten tegen komt op een lange reis.